Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният куклен театър с премиера, но салонът - в окаяно състояние

Снимка: Столичен куклен театър


Тази вечер Хитър Петър ще оживее на сцената на Столичния куклен театър. Премиерата на представлението е тази вечер. Пред БНР директорът на театъра Кирякос Аргиропулос посочи, че децата придобиват естетика, посещавайки театър.

„Присъствието на децата в театъра е много важно. Това са първите крачки в изкуството, срещата с изкуството“, каза той и е категоричен, че децата ще растат такива, каквито ги научим.

Въпреки добрите новини около новия спектакъл в Кукления театър, проблемите остават:

„Столовете, разпадащата се ламперия, изкъртеният паркет, висящи прожектори – гледката не е хубава. Вчера пак ремонтирахме столове, защото те непрекъснато пропадат. Кърпим ги с каквото можем“.

Аргиропулос посочи, че програмният период за ремонта на сградата на ул. „Гурко“ по Програма „Регионално развитие“ е до 2020 г.:

„Ако догодина не се случи ремонтът, просто не знам кога това би могло да стане“.

По думите на директора на театъра в проект за ремонта на салона на бул. „Янко Сакъзов“ има много пропуски: „Там всичко е сбъркано. Не е направено изчисление на акустиката. След това се борихме с това, че бяха казали, че една тоалетна за мъже и жени стига – това е пълен абсурд“.

Проблеми има и със сградата на кукления театър в Ямбол. След месец в града ще започне 21-вия куклено-театрален фестивал „Михаил Лакатник“. По традиция фестивалът се превръща в празник за града. 

Проблем със собствеността на сградата на Държавния куклен театър хвърля сянка не само върху фестивала, но и върху цялото бъдеще на театъра в Ямбол. Спорът е между държавата в лицето на Министерството на културата и община Ямбол за това кой е отговорен за състоянието на сградата на театъра. Театралната зала в момента е в критично състояние.

„Таванът падна, срутен е. Отпред фасадата, огромно парче е олющено“, каза директорът Елена Дойчева. Тя призна, че това представлява опасност за зрителите. Според нея Министерството на културата ще отпусне пари за основен ремонт, но:

„Трябваше да се разреши проблемът с деактуването и с акта. Кметът ако каже „да“, веднага деактуваме сградата“.

Кметът на община Ямбол Георги Славов отговори: „Кукленият театър е държавен куклен театър. Това е опит на г-жа Дойчева да прехвърли неин личен проблем като управленец върху общината, с което аз категорично не съм съгласен. Както държавата е подкрепяла кукления театър в годините, така няма проблем да го подкрепи и сега. Въпрос на инициативност от страна на директора на кукления театър. Ако всяка година община Ямбол не дава около 50 хил. и повече пари за издръжка на кукления театър, куклен театър в Ямбол няма да има“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени