Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: До 10 години да е отсрочката за дълговете на Мюфтийството

| обновено на 15.03.19 в 15:36
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага до 10 години да бъде отсрочката за плащането на дълговете на Главното мюфтийство, които възлизат на над 8 милиона лева. Предложението се прави между двете четения на законопроекта за вероизповеданията. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи:

"Искам категорично да заявим, няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения със срок до десет години. Той може да бъде в рамките на година, две, три, може да бъде и на малко по-късен етап, което ще даде възможност да бъдат спрени абсолютно всички производства, които в момента са изискуеми към част от вероизповеданията в България, с което ще дадем възможност държавата да изпълни своят ангажимент с превеждането на субсидии".

Ще бъде разписана и процедура за всички вероизповедания, според която за времето на разсрочено плащане ще се начислява лихва. Това обясни председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ и уточни:

"Целта на това, което предлагаме, е тези пари, които ще дойдат от държавата, те са целеви, те са пари за заплати и осигуровки. Не могат и не трябва да бъдат намалявани или пренасочвани за погасяване на задължения, но това пък би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, който то ще насочи към погасяване на тези задължения".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени