Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг" спира доставките на самолети 737 MAX след последната катастрофа

Самолет 737 MAX на компанията Boeing
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Боинг" (Boeing Co.) обяви в четвъртък късно вечерта, че спира с доставките на самолети от модела 737 MAX в отговор на самолетната катастрофа през миналия уикенд, при която загинаха всичките 157 души на борда на Boeing 737 MAX 8. Въпреки това от компанията добавиха, че ще продължават да произвеждат този модел самолети.

Изявлението е факт, след наложената забрана на полети на самолетите 737 MAX по цял свят в резултат на катастрофите на два от самолетите 737 MAX в рамките на по-малко от пет месеца.

Boeing Co. обаче подчерта, че ще продължава да произвежда самолети от този модел, като спирането на доставките няма да окаже влияние върху производствения капацитет на компанията, който е от 52 самолета месечно. "Ние ще продължаваме да произвеждаме самолети 737 MAX, като в същото време ще оценяваме как ситуацията, включително потенциалните ограничения на производствения капаците, ще повлияе на нашата производствена система", заяви говорител на компанията.

След катастрофата на самолета 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии няколко авиокомпании отбелязаха, че обмислят да отменят поръчките си за този модел на "Боинг".

Акциите на Boeing Co. не реагират на информацията за спиране на доставките на самолети от модела 737 MAX, търгувайки се почти без промяна на днешната извънборсова търговия, след като в четвъртък те се понижиха на Уолстрийт с 1%. В рамките на ужасната за компанията "Боинг" отминаваща седмица, акциите ѝ се понижиха с цели 11%, но все още са нагоре с 13% в рамките на последните 12 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна