Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Re)New Europe е мотото на срещата в Букурещ на градовете и регионите

Промяната в Европа не може да се случи без младите лидери

Мишел Барние и Брекзит, Европа без вредни емисии и регионалните хъбове са сред акцентите

Снимка: Лили Големинова
В Букурещ продължава Осмата среща на високо равнище на градовете и регионите, организирана от Европейския комитет на регионите в рамките на румънското европредседателство. Срещата се провежда в монументалната сграда на румънския парламент при сериозни мерки за сигурност и добра организация. Първият ден беше доста турбулентен и завърши късно с отдавна програмираното изказване (последвано от дебат) на главния преговарящ Снимка: Европейски комитет на регионитеза Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, което пък съвпадна с поредния вот в британския парламент.
"Виждаме историята в действие" - бяха думите на председателя на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберт. Барние пък призова регионите да се подготвят за всички възможни сценарии на излизане на Великобритания от ЕС, независимо от гласуваното в британския парламент отлагане и особено за евентуално излизане без сделка. Носейки у себе си текста на настоящото споразумение, той подчерта, че към момента то е единственото налично и че ако ще се напуска по правилата, те са ясно описани там, но подчерта, че от особена важност ще бъде следващия, втори етап след излизането, на който ще трябва да се реорганизират отношенията с Великобритания, вече не на базата на членство, а като съюзник и приятел, какъвто тя винаги ще е за ЕС. "Ще запазя спокойствие - каза Мишел Барние, - мислейки за британските граждани."

Иначе мотото на срещата в Букурещ е (Re)New Europe, тоест да обновим Европа и европейската идея. В румънската столица бяха представени и 100 ярки млади регионални лидери в Европа, сред които е и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Привличането на младите хора към европейските ценности и към ре-дефинирането на европейската идея е един от големите акценти на събитието. Какво искат младите от Европа, как трябва Европа да отиде при тях, а не да чака те да дойдат сами - това се коментира и в момента в трите зали, в които протича мащабната среща.

Предстои и церемония за установяването на т. нар. регионални хъбове в 20 региона в Европа (в настоящия първи етап на проекта (2019-2020), които да следят за това как се прилага европейското законодателство на местно ниво и дали директивата опростяване, прозрачност и яснота за гражданите реално се случва. В крайна сметка, 2/3 от европейското законодателство се прилага именно на местно и регионално ниво. Затова и важността на тази среща е голяма, защото решенията, които се взимат на високо ниво, в крайна сметка се случват именно на градско, местно, регионално ниво.

И още нещо - беше изразена подкрепа на протестите в рамките на "Глобална стачка за бъдещето", които днес се очаква да съберат хиляди хора по света с искания за по-спешни мерки за справяне с глобалното затопляне и за неутрална по отношение на въглеродните емисии Европа до 2050 (всичко това се случва след рекордната по отношение на вредните емисии 2018). ЕС залага целите и увеличава инвестициите, но лидерите по места са тези, които съставляват и движат промяната - със създаването на зелени работни места, с проекти, свързани с енергийната ефективност. За финал - думите на финландеца Марку Маркула, предишният председател на Съвета на регионите (и настоящ заместник-председател)  -  "никой не може да се справи сам, всички в Европа трябва да работим заедно и да си сътрудничим с индустрията и да генерираме точните зелени иновации от най-високо качество".

Чуйте повече по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна