Eмисия новини
от 09.00 часа

Арх. Димитров: Близо 150 детски градини са необходими за 250 хил. нови обитатели на София

| обновено на 15.03.19 в 16:39
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Граждани за устойчиво развитие" обвини Столичната община, че бюджетът на града не се харчи правилно. Според арх. Димитър Димитров това е причината за трети пореден път столицата ни да е на 116 място в света по качество на живот. Архитект Димитров и неговите колеги от инициативата са изчислили, че за последните 12 години, бюджетът на София е бил над 20 млрд. лева.

“Питаме за 20 млрд. за 12 години – какво европейско се случи, какво се подобри и дали наистина тези средства са използвани по посока – да се подобрява средата, защото в качеството на граждани непрекъснато, ежедневно всъщност ставаме участници в това София да бъде един от най-лошите европейски градове за живеене – с най-мръсен въздух, с най-сериозни задръствания, с най-лоши показатели за озеленяване“, каза той.

“Градът за последните години е измерван само в пари и в стойности. И това, че за миналата година са дадени разрешения за 1 милион и 800 хил. кв.м разгърната застроена площ и са прибрани 18 милиона, отново означава, че на града се гледа като на концесионна система, а не за създаване и подобряване на средата, в която живеем ние, гражданите“.

Първият показател, по който оценяват София ѝ я нареждат на това 116 място, е отдихът. “Едва ли моловете са място за пълноценен отдих“, коментира още арх. Димитров.

По официална статистика София е с 1 млн. и 250 хил. жители, но на практика за последните години, тя е нараснала с още 250 хил. софиянци, коментира арх. Димитров:

“За 250 хил. нови обитатели на София, това са по-млади хора, са необходими, за тяхното нормално обитаване, не няколко мола, а са необходими поне 25 нови големи училища или 30 с едносменен режим на работа. Необходими са между 50 и 150 детски градини. Това означава едни доста сериозни площи, които, не само че ги няма, планирани и заложени в устройствения план, но и няма идея къде те могат да бъдат ситуирани“.

Според арх. Димитров транспортът в столицата не е планиран правилно и на практика линии на трамваи, автобуси и метро на много места се дублират. Той препоръчва вместо да се търси начин за обезопасяване на трамвайните релси по "Граф Игнатиев", улицата да се превърне в пешеходна зона.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

Още от

Най-четени