Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо ускоряване на февруарската инфлация в еврозоната до 1,5%, потвърди Евростат

Инфлацията в ЕС се повиши до 1,6%, а в България – до 2,4%, отреждайки на страната ни шеста позиция в рамките на съюза

През февруари годишната инфлация в еврозоната се ускори слабо до 1,5% в резултат на малко по-силен растеж на енергийните, както и на цените на услугите и на хранителните стоки, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на Европейската статистика.

Спрямо месец по-рано индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през февруари 0,3% и нарасна на годишна база с 1,5%, след като през януари инфлацията се забави до 11-месечно дъно от 1,4% (най-слаба инфлация от април 2018-а). Въпреки ускорението, потребителската инфлация продължава да отстъпва далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто.

Слабото засилване на инфлацията е резултат на ускоряване на растежа на енергийните цени през февруари до 3,6% от 2,7% през януари и от 2,2% през втория месец на 2018-а година. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,3% след по-слаб растеж с 1,8% месец по-рано и с едва 1% през февруари 2018-а, докато цените на услугите нараснаха с 1,4% след тяхно по-силно повишение с 1,6% през януари и след повишение с 1,3% година по-рано.

Евростат посочи, че нарастването на цените на услугите е допринесло с 0,61 процентни пункта за общото повишение на инфлацията през февруари, докато хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия добавиха 0,44 процентни пункта към инфлацията, а по-скъпата енергия - 0,35 процентни пункта.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обче се забави през февруари до 1,0% на годишна база от 1,1% през януари, въпреки че спрямо предходния месец основната инфлация се повиши с 0,3 на сто. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през февруари се повиши с 0,4% на месечна база и нарасна с 1,6% спрямо година по-рано след повишение с 1,5% през януари.

Най-ниски годишна инфлация беше регистрирани в Ирландия (0,7%), Гърция (0,8%), Хърватия (0,8%) и Кипър (също 0,8%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 4,0%), Унгария (с 3,25) и Латвия (с 2,8%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през февруари се повиши на месечна база с 0,3% и нарасна на годишна база с 2,4% след повишение с 2,3% през януари, което отрежда на нашата държава шеста позиция спрямо всичките 28 страни - членки на съюза.

Инфлация в страните - членки на ЕС през февруари 2019 година

Снимка



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени