Eмисия новини
от 10.00 часа

Илияна Йотова: Образованието и работодателите да гарантират на младите успешна кариера в България

„Предложих на организаторите на форума и намерих разбиране и дори очакване да направим друг форум, който да е посветен на децата със затруднения, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: www.president.bg

„Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България“, заяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова, която договори провеждането на голям образователен и кариерен форум за деца със специфични нужди. Инициативата бе поета, съвместно с организаторите на изложението „Образование и кариера“.

Повече от 70 училища и ВУЗ-ове, работодатели и организации от цял свят участват в изложението. Посетителите – предимно млади хора и бъдещи студенти, имат възможността освен с българските, да се срещна и с германски университети и с Агенцията по заетостта в Германия, която им предлага платени стажове и безплатни курсове по немски език.

В двата дни на форума гостуват още водещи университети от балтийските държави, както и от САЩ.

Държавата и работодателите са длъжник на хората, смята заместник социалният министър Султанка Петрова.

„Работодателите трябва да осъзнаят, че когато искаме да задържим млади, образовани и квалифицирани хора, няма как да стане с минимално заплащане“, коментира тя.

„Предложих на организаторите на форума и намерих разбиране и дори очакване да направим друг форум, който да е посветен на децата със затруднения. Това е един невероятен потенциал за България, който за съжаление не успява добре да използваме“, заяви на свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Още от