Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Комисията за защита от дискриминация се подписа споразумение за сътрудничество

БНР Новини

На 12 март 2019 г. в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) бе подписано споразумение за сътрудничество между Комисията и сдружение „Национален съвет на религиозните общности в България“. Целта на споразумението е да се обединят усилията на двете страни за насърчаване на разбирателството и взаимоуважението спрямо хора с различни верски убеждения в България, разпространение на знания и провеждане на образователни програми в духа на толерантността, организиране и реализиране дейности за създаване на по-добра жизнена и духовна среда. Взаимното желание за развитие на сътрудничество и съвместна дейност се изразява в методическа и експертна подкрепа; поддържане и насърчаване на официални и неофициални контакти за партньорство; подготовка, осъществяване и популяризиране на различни инициативи и информационни кампании; съвместно участие в събития, проекти, обучения, семинари и други инициативи, свързани с реализирането на политиките за равни възможности и недопускане на дискриминация.
На 13 март 2019 г. в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се проведе първото за 2019 г. редовно заседание на Работна група на Еквинет по комуникационни стратегии и практики. Като домакин на събитието КЗД оказва логистична и организационна подкрепа на Еквинет за провеждането както на срещата на работната група, така и за провеждането на обучение по изграждане на комуникационни рамки, което се състоя преди тази среща.
Председателят на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева откри заседанието на работната група, в която участват над 30 представители на органите по равнопоставеност от цяла Европа. Тя подчерта удовлетворението си от факта, че Еквинет и нейната Работна група по комуникационни стратегии и практики избраха Комисията за защита от дискриминация за тази своя важна работна среща. Добави още, че Законът за защита от дискриминация въвежда задължението да бъде информирана обществеността за проблемите, свързани с неравното третиране. И обобщи, че за КЗД е особено ценна обмяната на опит и добри практики с идентични по дейност организации от цяла Европа. Чуйте повече по темата от доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени