Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината 632 трябва да се счита за начало на българската държава

Зам.-министърът на образованието Петър Николов за новата си книга "Българската монархия 632–765"

Петър Николов
Снимка: БГНЕС

Петър Николов - Зиков, политолог, историк, политик, доцент по Политически науки в Нов български университет, заместник-министър на образованието в момента зам.-министър на образованието, гостува в БНР да разкаже за новата си книга “Българската монархия 632–765 г“.

“Тази книга е част от един по-голям замисъл, който, ако е рекъл Господ, трябва да бъде приключен след няколко години. Още томове, които да докарат до 1946 г. – до референдума за република“, посочи още той в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

Историкът коментира и тезата, която изданието защитава, че годината 632 трябва да се счита за начало на българската държава.

“Истината е, че в историческата наука, в историческата общност това не е някаква оригинална и скандална теза. По-скоро е нещо, общоприето от поне две десетилетия насам. А именно, че държавата на Кубрат и държавата на Аспарух е едно и също държавно образувание“, каза Николов.

“Това е нещо прието от историците, но на ниво обществено мнение се приема като нещо новооткрито, скандално и пр.“.

Причината и да озаглавя така тази книга така, е, че е крайно време тази теза да достигне до повече хора.

Има два основни източника за този период (византийски) – това са хрониките на Теофан Изповедник и на патриарх Никифор, които са еднотипни и повтарят една предишна хроника, от която се смята, че двамата черпят сведения.

Можем да приемем, че една голяма част от територията на Кубратовото царство, което е създадено 632 г., остава част от българската държава, не просто по времето но Аспарух, това е част от българската държава практически почти до края на Средновековието.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени