Eмисия новини
от 14.00 часа

МАЕ предупреди за риск в глобалните петролни доставки с оглед на кризата във Венецуела

Международната агенция по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди в петък, че световното доставки на петрол могат да бъдат изложени на риск от "срив в производството" на суров петрол във засегната от дълбока политическа и икономическа криза Венецуела, като големи райони от латиноамериканската държава остават без ток вече цяла седмица с оглед на проблеми в електропреносната мрежа.

"Сериозното прекъсване на индустриалните операции във Венецуела и продължаващо рязко намаляване на венецуелския петролен износ, биха могли да представляват предизвикателство за пазара на черното злато", се посочва в редовния месечен доклад на МАЕ.

"Глобалният петролен пазар би могъл да покаже скромен излишък през първото тримесечие на 2019-а година, преди обаче да се стигне до дефицит между предлагане и търсене от около 500 хил. барела на ден през второто тримесечие", прогнозира МАЕ в случай, че растежът на търсенето на петрол остане стабилно, а производството на САЩ продължава да расте и без да се вземат предвид плановете на Саудитска Арабия да намали допълнително своя петролен износ през април.

Международната агенция също така отбеляза, че Русия е използвала спада на износа на венецуелски петрол за САЩ, за да увеличи своите световни доставки със 150 хил. барела дневно.

МАЕ запази досегашната си прогноза за увеличаване на търсенето на суров петрол през 2019-а година с 1,4%, или с 1,4 млн. барела на ден, като според агенцията солидното производство извън ОПЕК и най-вече това в САЩ би трябвало да гарантира, че това търсене ще бъде задоволено.

Междувременно петролните фючърси поевтиняват с над 1%, отстъпвайки от техните тазгодишни върхове, достигнати вчера и по-рано днес, но въпреки това са на път да приключат търговията с добри седмични печалби.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават с 1,2% към 58,15 долара за барел, след като по-рано днес поскъпнаха за кратко до 4-месечен връх от 58,85 долара (най-високо ниво от 13-и ноември 2018-а година) и са на път да отбележат седмичен растеж от около 3,5%.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 1,3% към 66,70 долара, но са на път да отбележат седмично поскъпване с около 1,5%. Вчера те също достигнаха 4-месечен връх около 68,04 долара за барел, поскъпвайки над нивото от 68 долара за пръв път от 16-ти ноември 2018-а година насам.


Още от