Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС добави 8 руснаци към санкционния си списък

Сградата "Жустус Липсиус" в Брюксел
Снимка: Европейски съвет

Съветът на ЕС добави 8 руски длъжностни лица към списъка със санкциите заради действия, застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, съобщиха информационните агенции.

Мерките са приети в отговор на ескалацията на напрежението в Керченския проток и Азовско море и нарушаването на международното право от страна на Русия. Санкционираните служители включват ръководителя и заместник-ръководителя на дирекцията за границите на руската Федерална служба за сигурност за Крим и Севастопол Сергей Станкевич и Андрей Шеин. Добавени са още трима командири на руски патрулни лодки и кораби, които са участвали активно в действия за предотвратяване достъпа на украински кораби до тяхното крайбрежие на Азовско море, двама ръководители на службите на руски контролни пунктове и един руски командир на въоръжените сили, отговорен за военни сили в региона, включително за незаконното анексираните Крим и Севастопол.

Освен това Съветът удължи срока на действие на ограничителните мерки с още 6 месеца - до 15 септември. Съветът заличи един починал от списъка - лидерът на ДНР Александър Захарченко. Мерките вече се прилагат  към общо 170 лица и 44 образувания. Те се състоят от забрана за пътуване и замразяване на активи. На оператори от ЕС също е забранено предоставянето на финансови средства на лица и образувания от списъка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени