Eмисия новини
от 01.00 часа

Зъболекар ветеран от Дупница продължава да преглежда и пише книги

Човек трябва да си поставя цели в живота, без цели животът не е интересен, казва Кирил Петков

92-годишният д-р Кирил Петков не връща пациенти.
Снимка: Личен архив

92-годишен зъболекар от Дупница продължава да работи и не връща пациенти. На ден идват поне по десетина.

Д-р Кирил Петков издаде и петата си книга. Тя е посветена на родното му село Дяково, което посещава редовно, шофирайки "Рено"-то си. Дяковци са и най-строгите му читатели.

В 140 страници и с богат снимков материал д-р Петков се взира в историята на селото – кой кое и откъде идва, три-четири поколения назад, кои са били даскалите, кои са кметували в Дяково. Описал е хановете, водениците, пътищата. Във втората част е съставил и речник с характерните за Дяково и района думи.

Написването на тази книга му отнело две години - трябвало да обиколи много хора, за изслуша много случки, да събере много снимки. Книгата вече е с изчерпано първо издание.

Незаменими хора са дяковци, казва заболекарят ветеран. „В едно село, където турски крак не е стъпвал. Не е имало чифлик. В съседните села е имало чифлици, но в Дяково - не.“ 

Корицата на книгата

Половината от жителите на Дяково са мигранти, пристигнали от различни краища на страната. Най-много са дошли от Македония, има и пришълци от Албания, които по думите му били „рядко трудолюбиви“.

„Стараеха се, съревноваваха се. Имахме чудесна мандра и призът беше кой ще занесе хилядния килограм мляко.“ 

„Жалко за храма“, продължава размислите си за селото възрастният зъболекар. „Той е строен 23-та година. По време на социализма антирелигиозната пропаганда не даваше възможност да се поддържа на ниво, но сега трябва непременно да се направи поне камбанарията.“

От селото е народната певица Руска Божилова. „Тя и още една друга – Дана Иванова, бяха харесани от съгледвачите на Филип Кутев. Взеха ги. Руска остана и до края, до пенсионирането си тя продължаваше да пее там“, обяснява Кирил Петков.

Д-р Кирил Петков    Снимка: Личен архив

Сега се заканва да почива малко, защото последната книга доста го изморила. „И може би ще направя една много подробна автобиография, ама само за мен“, уточнява скромно.

На вратата на кабинета му виси стара месингова табела "Д-р Кирил Петков - стоматолог, зъболекар". „Обикновено идват много бедни хора, защото на другите места колегите взимат много високи цени. Аз взимам минимално и съм доволен от това.“

Всеки човек трябва да си поставя цели в живота, защото без цели животът не е интересен – вярва 92-годишният Кирил Петков.   


Още от