Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: Първия газ от Азербайджан очакваме през 2020 г.

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

Известно е, че това е тръбен газ и зависи от газовата инфраструктура. Това каза пред БНР проф. Атанас Тасев в коментар към изказването на премиера Бойко Борисов, направено на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, че след 2020 г. една трета от потреблението на газ в България ще е именно азербайджански.

“Маршрутът, по който ще мине този газ, е Трансанадолският газопровод, който е през цялата територия на Турция. Плюс Трансадриатическия газопровод, които е в процес на строителство в момента. По план до края на тази година Трансанадолският трябва да бъде готов и през същия период трябва да бъде готов и Трансадриатическият, а за да може да стигне до нашата газопреносна система, знаете, че е в ход проектът интерконектор “Комотини – Стара Загора“ и едва тогава можем да очакваме физическото постъпване на тези количества газ, които отдавна са договорени и планирани“, коментира той в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Това се очаква през 2020 г. и съвпада с другите срокове, знаете, че има и други срокове, свързани със съобщението на руската страна, че прекратява транзита през Украйна“, допълни още той.

Според Тасев, ако намерението на “Газпром“ да спре транзита на газ през България се реализира:

“То се отразява елементарно, ние транзитираме около 17,5 млрд. куб. метра газ по Трансбалканския газопровод и затова получаваме годишно около 200 млн. лева. 14 млрд. буквално след няколко месеца ще бъдат отклонени от Трансбалканския газопровод. Защото първата тръба на “Турски поток“ вече е на турска територия и може би до седмици ще бъде врязана в Трансбалканския газопровод в района на Люлебургаз, поради което 14 млрд. автоматически отпадат“.

“Само искам да напомня, че до 2022 г. руската страна е задължена да доставя газ за страната. В момента това повече ме безпокои, отколкото дали ще продължи транзита и как ще продължи“.

Цялото интервю може за чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени