Eмисия новини
от 18.00 часа

БСП с второ писмо до АПИ с искане за анализ на пътни настилки

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

От парламентарната група на БСП внесоха второ писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ искане за анализ на 46 участъка от пътищата в България, който да бъде направен в европейски лаборатории. Говорителят на БСП Елена Йончева уточни, че става въпрос за участъци от магистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“ , както и от първокласния път Видин- Кулата и Околовръстното шосе на София.

Йончева каза още, че исканият анализ за качеството на тези пътища  не е критика срещу българските фирми-строители.

„Тази експертиза ще покаже качеството на настилката. Ще покаже дали са използвани неподходящи материали.Техническата експертиза също така ще даде информация дали пътищата, които се строят и ремонтират в България през последните 5 години, са безопасни за българските граждани“, заяви Елена Йончева.

Тя допълни, че експертизите ще докажат още какво е нивото на сцепление, отводняването на повърхностните води и дали са използвани системи за безопасност.

Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, от своя страна заяви, че при строителството на пътищата у нас по никакъв начин не се нарушава качеството им на изграждане и цената, на която се строят, е една от най-ниските.

„Законът за устройство на територията и за устройство на пътищата дават нормативната база, по която могат да бъдат извършени проверки, от кой, кога и по какъв начин. Така че ние сме със надеждата, че парламентарната група ще излъчи такива експерти, с които ще седнем да уточним всички възможности за извършване на такава проверка без всякакви притеснения от страна на АПИ“, каза Атанасов.


Още от