Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видна правистка от ЕК е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видна правистка от Европейската комисия е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск да прикрива нерегламентираното назначаване на Мартин Зелмайер като генерален секретар на институцията, се твърди в обширна статия на в-к "Либерасион". От Комисията отхвърлиха твърденията. 

Кореспондентът на вестника в Брюксел Жан Катремер, който разбуни духовете миналата година с разкритията си около назначаването на Зелмайер на високия пост, твърди, че италианката Лаура Пинятаро, директор на "Човешки ресурси" в правната дирекция на ЕК, е посегнала на живота си, тъй като е била принудена да крие факти около случая на запитвания от страна на Европейския парламент и на европейския омбудсман лично от Зелмайер. Според Катремер това е ставало в продължение на няколко срещи, а Зелмайер лично ѝ е звънил многократно по същия повод. 

От Европейската комисия опровергаха изложените факти. Говорителят Маргаритис Схинас заяви:

"Генералният секретар на Европейската комисия е познавал много слабо въпросната колежка. Той се е срещнал с нея само два пъти – първия, за да я представи на председателя на Комисията като директор, и втория на по-голяма среща. Не е имал контакти с нея извън тези срещи, нито пък ѝ се е обаждал". 

Комисията определя статията като "злонамерена", която употребява една лична трагедия в момент, когато председателят и самата институция са в основата на много деликатни процеси и преговори от критично значение за Европейския съюз.

Пред "Хоризонт" Катремер заяви, че не приема опроверженията от Комисията. Според неговите публикации от миналата година Зелмайер е назначен на високия пост лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на когото бе ръководител на кабинета, в противоречие с всички процедури и при огромен конфликт на интереси. Европейският парламент гласува резолюция, която определи назначението като "опит за преврат", но това не промени ситуацията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна