Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишленото производство в САЩ за втори пореден месец от началото на годината

През февруари индустриалното производство в САЩ нарасна слабо, докато промишленото производство се сви изненадващо за втори пореден месец, показват официални данни на Федералния резерв. Днешните данни са сякаш знак, че забавянето на глобалния икономически растеж оказва натиск върху американския промишлено сектор и представляват ново доказателство за рязко забавяне на експанзията на водещата световна икономика в началото на годината.

Индустриалното производство се повиши през февруари с едва 0,1% спрямо януари, когато се понижи с 0,4% (възходяща ревизия от спад с 0,6%), докато финансовите пазари очакваха растеж с 0,4%.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, обаче се понижи изненадващо с 0,4% след спад с 0,5% през януари (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,9%), влошавайки се за втори пореден месец от началото на годината. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Промишлената активност продължава да губи скорост с оглед на отслабване на растежа на капиталовите разходи, който се дължеше до голям степен на мащабните данъчни съкращения за 1,5 трлн. долара, влезли в сила от началото на миналата година. Във вреда за промишлената активност са и търговската война между САЩ и Китай, все още доста скъпият американски долар и отслабващият икономически растеж в световен план, които пък вредят на американския експорт.

Поредният спад в промишленото производство беше компенсиран от ръст с 3,7% в сектора на комуналните услуги, тъй като доста ниските зимни температури през февруари доведоха до нарастване на потреблението на отопление. В същото време повишение с 0,3% отбеляза и минно-добивното производство.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през февруари се понижиха до 78,2% от 78,3% месец по-рано (най-ниско ниво от юли 2018-а година), а в рамките само на промишленото производството - до 75,4% от 75,8% в началото на годината.

Това са поредните слаби икономически данни от САЩ след тези за продажбите на дребно и продажбите на жилища, след последното проучване на ISM, което също отчете забавяне на промишлената активност през февруари, както и доста по-сдържано разкриването на нови работни места в промишлената сфера, според последния доклад на Департамента по труда.

Всичко това предполага, че растежът на американската икономика ще се забави рязко в началото на годината, като банката Goldman Sachs дори прогнози, че БВП ще нарасне през първото тримесечие с едва 0,6% след експанзия с 2,6% в края на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна