Eмисия новини
от 18.00 часа

Вебер: Орбан трябва да спечели отново доверието на партиите от ЕНП

Манфред Вебер
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да направи повече, за да не бъде изключена неговата партия ФИДЕС от политическото си семейство - Европейската народна партия. Това заявява в публикувани днес откъси от интервю пред списание „Шпигел“ председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, предаде БТА.

„Ако Виктор Орбан не успее да създаде доверие през следващите дни сред партиите от ЕНП и критиците си, тогава нещата стават сложни“, посочва Вебер.

Свалянето на билбордовете „е начало, но само толкова“, каза той. Той има предвид решението на Орбан да премахне плакатите с послание, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос заговорничат да наводнят Европа с нелегални мигранти от мюсюлманските страни.

На 20 март в ЕНП ще има тайно гласуване, на което ще бъде решено дали ФИДЕС да бъде изключена.

Виктор Орбан от своя страна заяви днес, че неговият народ желае след евроизборите Европа да има нови лидери и „нов старт“, за да бъде предотвратен упадъкът на континента.

По думите му трябва да бъде сложен край на „кошмара Съединени щати на Европа“, така че Европа отново да принадлежи на европейците. Орбан каза, че е горд със заслугата на Унгария за възпирането на „нашествието на мигранти“ през 2015 година. Той подчерта, че  без християнската култура „в Европа няма да има свободен живот“.

Въпреки пламенния си тон днес, Орбан смекчи изказването си в сравнение с предишните си речи, които произнесе по същия повод, отбелязва АП.


Още от

Полякиня роди шестзнаци

публикувано на 20.05.19 в 18:31