Eмисия новини
от 18.00 часа

Тленните останки на Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани през юни

Мавзолеят в Долината на падналите, където е погребан генерал Франко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани от неговия мавзолей и ще бъдат погребани отново на 10 юни до съпругата му в гробище северно от испанската столица, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Препогребването на тленните останки на Франко ще се състои на 10 юни сутринта. Те ще бъдат препогребани в пантеона Мингорубио-Ел Прадо, който е собственост на държавата и се намира в гробище северно от Мадрид, където е погребана съпругата на Франко“, поясни днес испанската вицепремиерка Кармен Калво.

Това решение обаче може да бъде обжалвано пред съда и така препогребването може да бъде забавено и дори блокирано.

Още с идването си на власт през юни 2018 г. социалистическото правителство на премиера Педро Санчес обяви, че ще извади тленните останки на Франко от мемориалния комплекс „Долината на падналите“, който се намира на 66 километра западно от Мадрид.

Първоначално правителството трябваше да потърси подкрепата на Ватикана. След това то отхвърли предложението на семейството на Франко да се препогребе диктаторът в семейна гробница в катедралата Алмудена в центъра на Мадрид до кралския дворец. Правителството се опасяваше, че така катедралата би могла да се превърне в място на поклонение за онези, които изпитват носталгия по диктатурата.


Още от

Полякиня роди шестзнаци

публикувано на 20.05.19 в 18:31