Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителските нагласи в САЩ през март

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри през март за втори пореден месец, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през март до 97,8 пункта от 93,8 пункта през февруари, отскачайки за втори пореден месец от януарското дъно от 91,2 пункта - най-ниското ниво на нагласите сред американците от ноември 2016-а година, когато Доналд Тръмп спечели президентската надпревара.

Повишението на потребителските нагласи в началото на март се дължи най-вече на домакинствата с доходи в долните две трети от тристепенната скала за разпределение на доходите, посочи главният икономист на проучването Ричарт Къртън. Тези домакинства се чувстват по-добре относно техните финанси, отколкото по-богатите домакинства в горната една трета на подоходната скала, допълни той.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност нарасна силно до 89,2 от 84,4 пункта, а индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната - до 111,2 пункта от 108,5 пункта през февруари.

Едногодишните потребителски инфлационни очаквания обаче се понижиха през март до 2,4% от 2,6% месец по-рано, но петгодишните инфлационни очаквания се повишиха до 2,5% от 2,3% през февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени