Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалски пътеки в Столичната библиотека

Трамваите са един от символите на Лисабон.
Снимка: Надежда Хаджийска

Дни на португалския език и култура организират Португалският езиков и културен институт „Камойнш София“ и Столична библиотека. „Португалски пътеки в София“ ще бъдат открити на 18 март, понеделник, от 18:00 ч.

Фотоизложба ще покаже португалски пейзажи с автор проф. д-р Марин Паунов, познавач и почитател на португалската култура. Експозицията в галерия „София“ ще остане отворена до 1 април.

В рамките на „На кино в библиотеката“ ще бъдат представени три филма, два от които са шедьоври на „бащата“ на португалското кино – Маноел де Оливейра. „Порто от моето детство“ е документален филм за град Порто, създаден за „Порто - Европейска столица на културата 2001 г. Филмът събира на едно място детските спомени за града на португалския режисьор.

„Връщам се у дома“ показва Париж в началото на 2000 г. и разказва историята на известен португалски актьор, който получава голяма роля, когато го връхлита трагедия - съпругата му, дъщеря му и зетят му умират в автомобилна катастрофа, и той става отговорен за възпитанието на своя внук.

В дните на португалската култура ще бъде показан и филмът на режисьора Висенте Алвеж до О - „Флорбела“. Лентата отдава почит към една от най-значимите португалски поетеси на ХХ век Флорбела Шпанка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени