Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набъбва списъкът с нарушения с общински жилища в Хасково

Кметът на Хасково Добри Беливанов разпореди днес проверка на всичките 495 общински жилища.
Снимка: БГНЕС, архив

Вместо социално слаби и хора със здравословни проблеми в общински жилища са били настанявани кметове, зам.- кметове и кметски наместници, констатира проверка на Върховната административна прокуратура.

А проверка на „Хоризонт“ в Хасково установи, че в апартаменти за социално слаби живеят заместник-кмет, полицай, лекари, артисти и музиканти.

Това е една част от схемата. Другата е настаняване с подкуп.

Най-тежкият случай, който разкри проверката на „Хоризонт“, е продаден на наемател апартамент от чиновничка на общината, която е взела парите на ръка и изобщо не ги е внесла в хазната.

61-годишният Асен Стоянов (61) живял с мисълта, че е собственик на общинско жилище до февруари тази година, когато е извикан в общината да му съобщят, че не е плащал наем. Той обитава жилището от 28 години, но през юли е извършил покупката му. Случаят се разплита и станало ясно, че въпреки платените 23 хиляди лева на служителка на общината и на адвокат, пари в хазната не са влезли.

„Парите са предадени, имаме документ, който е издаден от г-н Беливанов, оригинален документ. Как са го издали, как са направили тази афера, нищо не знаем“, обясни Асен.

По думите му, са го измамили Галя и Динко Стоев. Галя работила в общината, като специално се занимавала с общински жилища. А Динко Стоев е адвокат.

„Отидохме даже в кантората, лично булката им предаде тези пари… 23 хиляди лева и 100 лева отгоре им дадохме. Викам нали ще имате разходи сега, седнете, пийте кафе. Ние вика ще го платим, всичко ще е готово… Не… Не съм се усъмнил“, разказа Асен Стоянов.

Но в последствие разбира, че е измамен и парите не са внесени в Общината.

„Парите са присвоени от тях. Аз не съм им дал тези пари да си ги сложат в джоба. Аз това не мога да разбера, какво нещо се върти в тая община… Направо ми се плаче“, добавя Асен.

Янко Петев – шеф на общинска собственост, каза, че „в момента не искам изобщо да разговарям за нея“, визирайки бившата служителка на общината, която сега е разследвана. „Мисля, това е лично мое мнение, че има участие на служител в едно такова начинание“.

Невена Владимирова, която е говорител на Окръжната прокуратура, заяви, че се „извършва проверка с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс, извършено евентуално от служител на Община Хасково във връзка с настаняване на социално слаби лица в общински жилища чрез съставяне на неистински документи и преправянето на такива“.

При раздаването на общински жилища има и други нередности.

Заместник–кметът Милена Янузова ползва апартамент за социално слаби. Във ведомствени апартаменти са настанени социално слаби, а от фонд резервен е даден апартамент на полицай. Списъкът вероятно ще продължава.

Кметът Добри Беливанов разпореди днес проверка на всичките 495 общински жилища.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени