Eмисия новини
от 05.00 часа

Позитивен старт на Уолстрийт в края на една доста силната седмица за американските борси

Американските акции стартират петъчната търговия с нови повишения, като и трите основни фондови индекса са на път да отбележат на солиден седмичен ръст от четири седмици насам. Инвеститорите продължават да бъде позитивно настроени с оглед на очакваната, макар и с известно закъснение, търговска сделка между САЩ и Китай, от днешното изказване на китайския премиер Ли Къцян, от временното отлагане на Брекзит и дори от поредната серия смесени американски икономически данни, които обаче са в подкрепа на заетата от Фед "изчаквателна позиция" относно по-нататъшното повишаване на лихвите през тази година.

Петъчният ден се очертава важен за американските пазари на акции с оглед на факта, че днес изтичат както опциите и фючърсите на фондовите индекси, така и опциите и фючърсите на отделните компании, търгувани на Уолстрийт.

Индексът DJIA нараства с близо 200 пункта (с 0,78%), широкият индекс S&P500 - с 0,62% и технологичният Nasdaq Composite - с 0,96%. В рамките на отминаващата седмица DJIA се повишава с над 1,5%, S&P500 - с близо 3%, а Nasdaq Comspite - с малко под 4%, като това могат да се окаже най-добрата седмица за Уолстрийт от тази, приключила на 15-ти февруари, според данни на FactSet.

Подкрепа за днешното повишение на Уолстрийт оказва сутрешната реч на китайския премиер Ли Къцян, в която той сякаш изрази оптимизъм относно търговските преговори със САЩ и в същото време се ангажира с по-агресивни правителствени мерки в подкрепа на слабото представящата се втора по сила икономика в света.

Снощното гласуване в британския парламент за временно отлагане на Брекзит също допринася за позитивното представяне както на американските, така и на европейските пазари на акции. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства в края на петъчната търговия с 0,48% и бележи седмичен ръст от цели 2,7 на сто. Германският индекс DAX 30 се повишава в рамките на деня с 0,78%, френският CAC40 - с 0,82%, британският FTSE100 - с 0,67% и италианският MIB - с 0,57%.

Дори днешните данни за свиване на промишленото производство в САЩ за втори пореден месец от началото на годината, се тълкуват в подкрепа на американския пазар на акции, тъй като те потвърждават заетата от Фед изчаквателна позиция по отношение на лихвите и водят до намаляване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа се понижава с 4 базисни пункта към 2,587% - най-ниско ниво от началото на януари.


Още от