Eмисия новини
от 18.00 часа

Ученици в над 100 страни излязоха на стачка в защита на климата

Грета Тунберг на протест с искане за мерки срещу климатичните промени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Южния Пасифик почти до Северния полярен кръг, ученици от цял свят излязоха днес на стачка в защита на климата, предаде АП, цитирана от БТА. Мобилизацията стана основно през социалните мрежи и днес десетки хиляди ученици от целия свят пропуснаха учебните занятия, за да участват в демонстрации с призив за действия срещу глобалното затопляне на планетата.

Координираната стачка на учениците в защита на климата беше вдъхновена от 16-годишната шведка Грета Тунберг. Тя започна еднолична акция преди година и я продължи всеки петък пред парламента на Швеция. Оттогава нейните седмични протести бяха последвани първо от няколко града по света, а после от стотици градове. Тунберг неотдавна беше номинирана за Нобеловата награда за мир. На демонстрацията днес в Стокхолм тя каза, че „светът е изправен пред екзистенциална криза, пред най-голямата криза на човечеството досега и че тази криза е била игнорирана десетилетия наред от онези, които са си давали сметка за нея“.

„Знаете кои сте вие, които игнорирахте това и които имате най-голямата вина за това“, каза Грета пред множество, което скандираше името ѝ.

Протести днес има планирани в над 100 страни по света. Това е една от най-големите международни акции в защита на климата, организирани досега.


Още от

Полякиня роди шестзнаци

публикувано на 20.05.19 в 18:31