Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

| обновено на 16.03.19 в 13:18
3
Снимка: БГНЕС

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще служи в два смолянски храма в събота и неделя.

На Тодорова събота от девет часа ще се отслужи Света златоустова литургия за празника в храм "Света великомъченица Неделя", а утре, в Неделя Православна ще възглави Света Василиева литургия в катедралния храм "Свети Висарион Смолянски".

Първата събота на великия пост църквата е посветила на свети Теодор Тирон, един от най-почитаните светци, които предпазил християните по онова време от оскверняване.

Първата неделя на великия пост е посветена на тържеството на православието, тоест на истината.

С евангелските четива ясно се разграничават истината от лъжеучението, утвърждава се верността към Божия син, чистотата на вярата, пренесена до наши дни от светите апостоли и техните последователи - светите отци.

Със захранване на конете, конкурс за най-дълга коса и концерт на централния площад „Свобода“  отбелязаха Тодоровден в Търговище.

В продължение на няколко часа ученици от художественото ателие на Обединения детски комплекс организираха детска творческа работилница обясни Мартин Павлов.

“По случай празника Тодоровден имаме подарък подкови, правим картички“.

На желаещите да си нарисуват картичка Владислава Янева  обясняваше смисъла на празника:

“Свети Тодор не е само закрилник на конете, а и покровител на булки и невести, затова те приготвят рано сутринта хлебчета и раздават на роднини и приятели, а пък те им пожелават късмет и здраве в къщата и семействата“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени