Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция "жълтите жилетки" се събират на 18-ти пореден протест

| обновено на 16.03.19 в 12:49
Протест на “жълтите жилетки“ във Франция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция "жълтите жилетки" се събират на осемнайсетия си пореден протест срещу президента Макрон и социалната и данъчната политика.

Движението, което се зароди точно преди 4 месеца, в последно време отбелязва затишие, но с днешните действия лидерите му се надяват на нов подем.

"Ултиматум" - така са назовали "жълтите жилетки" осемнайсетия си протест, с който да посрещнат края на националния дебат, организиран от президента Макрон.

Около бул. "Шанз Елизе" вече са се събрали първите демонстранти с национални и регионални знамена и враждебни лозунги срещу властите.

Според днешния сценарий към различни точки на Париж трябва да се стекат протестиращи от всички краища на Франция, но и от Италия, Белгия, Холандия, както обещават лидерите на движението.

17 хил. души са заявили участието си във Фейсбук.

Въпреки непрекъснатия спад на числото на демонстрантите "жълтите жилетки" са уверени в успеха на днешния си протест, който се слива с други шествия - "Похода на века" за климата и този на солидарността - срещу полицейското насилие.

Френската полиция е максимално нащрек заради опасения от безредици и забранява необявените предварително митинги.

От началото на протестите загинаха 11 души, основно в инциденти при пътни блокади на протестиращите. През четирите месеца на протести бяха ранени 1500 представители на силите на реда и 2200 протестиращи, съобщи БТА.

Осемнайсетата събота на протести съвпада с края на първия етап от големия национален дебат, подет преди два месеца от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на сънародниците си.

През двата месеца от първия етап от този дебат Макрон обиколи Франция и събра много предложения на гражданите за реформи. Сега управляващите ще трябва да ги обсъдят и да вземат решения по тях, предаде Франс прес.

Правителството определи националния дебат като успех и като невиждан епизод в историята на френската демокрация.

Дебатът протече в над 10 хил. населени места, а сайтът му регистрира 1,4 млн. предложения.

През двата месеца на дебата бяха обсъдени теми като образование, здравеопазване, култура, тоест дебатът се разпростря отвъд първоначално предложените теми като данъчна политика, покупателна способност, пенсии и екологичен преход.

Част от френската политическа класа и много представители на "жълтите жилетки" критикуват обаче дебата и го наричат "маскарад", отбелязва агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени