Eмисия новини
от 18.00 часа

Наим Аслам: Следващата седмица ще бъде наистина взривоопасна

Джонатан Портес: Цените във Великобритания ще се повишат заради Брекзит

| обновено на 16.03.19 в 10:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Цените в магазините във Великобритания ще се повишат заради Брекзит, предупреди пред БНР Джонатан Портес от лондонския мозъчен тръст "Обединеното кралство в променяща се Европа". 

Според него единствената по-лоша ситуация за бизнеса в Обединеното кралство от несигурността е твърд Брекзит. Засега отказът на британския парламент страната да напусне Европейския съюз без сделка дава глъдка въздух, но тя не е достатъчна, за да потуши негативните ефекти, смята той. 

По думите му несигурността около развода между Лондон и Брюксел е накарала част от чуждите инвеститори да се изтеглят от страната, а и компаниите, и потребителите да се презапасяват с продукти от първа необходимост. Британската икономика търпи удар след удар, категоричен е Портес и добави:

"За момента икономическите последици са разрушителни, но ограничени. Огромният ефект се вижда върху инвестициите, защото компаниите изчакват с инвестициите си в Обединеното кралство заради несигурността. В същото време съм убеден, че повечето бизнеси ще предпочетат продължаваща несигурност вместо Брекзит без сделка“.

За финансовия сектор вече е част от ежедневието да е готов за най-лошото, добавя Портес.

Колкото повече продължава несигурността, толкова повече това ще се отразява негативно върху акциите на компаниите, подчерта Наим Аслам от една от големите брокерски къщи на Острова:

"Естествено, никой не очаква позитивни ефекти, още повече, че политиците слагат на масата все една и съща идея и след това я отхвърлят. Те просто не знаят какво искат. Когато разберат какво искат, тогава пазарите отново ще оценят компаниите и цялостната бизнес среда. Докато политиците ни казват само "ние знаем какво не искаме", тогава несигурността, следователно по-ниските цени и загубите са част от ежедневието".

Покупателната способност може да се промени и заради цената на паунда, която варира според политическия развой, коментира Аслам и обясни:

"Това просто е хаос, който е безпрецедентен. Никога не сме виждали такова нещо досега. По отношение на гласуванията от тази седмица в парламнета - те вече бяха оценени от пазара, защото се очакваше Брекзит да бъде забавен и като че ли това е най-добрият възможен изход. Разбира се, паундът поскъпна сериозно, след като парламентът отхвърли варианта за Брекзит без сделка. Двойката паунд - долар достигна до 1,45. Това обаче е само една от валутните двойки и не трябва да мислим за това като трайна тенденция. Следващата седмица ще бъде наистина взривоопасна".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 
Още от

Полякиня роди шестзнаци

публикувано на 20.05.19 в 18:31