Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Фръчковски: Най-добре е голяма коалиция да управлява в Скопие

| обновено на 16.03.19 в 11:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Формиране на голяма коалиция, която да управлява страната, е един от успешните модели за бъдещето на Северна Македония. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" бившият външен и вътрешен министър на страната - проф. Любомир Фръчковски. Според него започналите промени в Северна Македония ще продължат. Той е на мнение, че ситуацията в страната сега е благоприятна за реформи и в политическия живот.

Според него проект за голяма коалиция е възможен и би могъл да е от полза и при предстоящите преговори между Скопие и Европейския съюз:

„Имаме шанса да направим големи коалиции. Който и да победи на изборите и направи коалиция с другата партия, т.е. СДСМ и ДПМН да бъдат на практика в голяма коалиция и всички седнат на масата и така да преговарят с ЕС“.

След изборите за президент през април политиците в Скопие трябва да обединят усилията си, за да завършат на първо време исканите от Европейския съюз реформи, от които ще зависи и това дали през юни страната ще получи отговор кога да започне преговори за присъединяване към общността, каза още бившият македонски министър.

Сложната политическа обстановка в момента в Европейския съюз не притеснява хората в Северна Македония, категоричен е Любомир Фръчковски, според който сънародниците му все още искат да са част от европейската общност. Оптимизъм има и за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз.

В очакване на бъдещите политически промени и благоприятен климат за това между президента Георге Иванов и управляващите отново има напрежение. Този път заради отказа на държавния глава да подписва закони, в които фигурира новото име на страната, срещу което той се обяви против. Проф. Фръчковски изказа мнение, че трябва да се направи процедура по импийчмънт на президента, но няма обяснение защо това не се прави. Според него държавният глава не може да раздели личното от държавническото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна