Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хауърд Шац: Мерките за подкрепа на китайската икономика няма да й помогнат в дългосрочен план

| обновено на 16.03.19 в 12:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Мерките за подкрепа на китайската икономика няма да й помогнат в дългосрочен план, заяви пред БНР Хауърд Шац, старши икономист в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Rand. 

От 1 април ДДС в редица сектори в Китай ще бъде намален, а държавата ще харчи повече пари за инфраструктурни проекти. Това бе обявено при годишната пленарна сесия на управляващата комунистическа партия, която се опитва да предотврати драстичен спад на икономиката, припомни Шац.

„Те се опитват да балансират краткосрочните и дългосрочните цели. В дългосрочен план - тези мерки са точно срещу това, което те искат да направят. В по-кратки срокове мога да кажа, че мерките работят - ще осигурят запазване на работните места и ще спрат икономиката от драстичен спад. От 2014-та година насам обаче се чуват ясни послания от страна на китайското правителство, че те искат да трансформират икономиката си от основана на износ и инвестиции в определени сектори в такава, която се базира на иновации и потребление. Ако намалят данъците, това ще подкрепи инвестициите именно в тези сектори, където те дългосрочно искат да ги намалят. Наливането на още пари в инфраструктурни проекти също работи срещу техните планове, защото така ще подкрепят индустрии като добива на стомана и цимент, а те искат точно обратното. Разбира се, има място за строителство на още инфраструктура в бедните западни части на Китай, но не съм убеден, че е икономически съобразно да се наливат много пари за кратък период от време там“, коментира Хауърд Шац в интервю за предаването „Събота 150“.

Китайската икономика трябва да се забави, каза още икономистът и обясни: "От всички документи, които идват от парламентарните сесии на Китай, е, че те искат да преминат към устойчива и иновативна икономика, а това означава - с не толкова бърз темп. За да се постигне това, могат да се използват редица инструменти, които можем да групираме в две категории - фискални и чрез финансови продукти. Може да се използват резервите на страната, лихвената политика и още голям набор от инструменти. Също така трябва да се фокусират в изсветляване на определени сектори, включително и банковия. Това са множество възможности, чрез които икономиката може да се предпази от свиване с драстични темпове. Най-важното от гледна точка на политиците в Китай е да има нови работни места или поне да се запазят вече съществуващите такива". 
Въпреки търговската война, износът на Китай към Съединените щати се е увеличил през 2018-та спрямо година по-рано, отчете Шац и добави: "От една страна износът на Китай в Съединените щати се увеличава, а от друга страна - в Китай твърдят, че забавянето на икономиката им се дължи на търговската война".

Според него е малко вероятно Китай да обезцени собствената си валута, за да постигне определена цел, в случая да неутрализира ефекта от по-високите мита: "Ако се стигне до обезценяване на юана, чуждият капитал от страната веднага ще изтече, а Китай се нуждае много от него". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени