Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарет Джоунс: Колкото повече се отлага, толкова по-голям е рискът Брекзит да дерайлира

Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Колкото по-дълго се отлага, толкова по-голям е рискът процесът на Брекзит да дерайлира и тогава са възможни нов референдум или нови избори. В парламента в момента няма апетит към нито една от тези възможности, но това може да се промени“, коментира пред БНР политическият анализатор от агенция „Ройтерс“ Гарет Джоунс.

По думите му удължаването на член 50 осигурява повече време, но се удължава и несигурността за бизнеса и гражданите.

„Това, което изглежда много вероятно в момента, е, че Европейският съюз ще се съгласи на някакво удължаване на член 50, защото в Европа също никой не желае Брекзит без сделка. Това ще бъде болезнено за много страни-членки, особено на по-близките до Великобритания - Ирландия най-вече, но и Холандия, Белгия, Германия и Франция - страни, които търгуват много с Великобритания. Разбира се, това ще бъде много опустошително за нас. … Теоретично ние можем да натиснем бутона „Пауза“, да отменим член 50 по прагматични причини за 6 месеца или година и да се опитаме да постигнем консенсус по различен тип излизане, например „норвежкия модел“, който ще ни държи много по-близо до Евросъюза с членство в общия пазар. Не мисля обаче, че в парламента има мнозинство за „норвежкия модел“, както няма мнозинство и за каквато и да е друга приемлива алтернатива на сделката на Мей“, коментира Гарет Джоунс в интервю за предаването "Събота 150".

До известна степен сега няма особено значение какво ще се случи с Тереза Мей, изказа мнение той и добави:

"Знаем, че рано или късно - дни, седмици, месеци, но едва ли повече от година - тя ще се оттегли от поста  и Консервативната партия ще трябва да избере нов лидер, който по закон ще стане министър-председател. Кога точно ще стане това, никой не знае, но това, което знаем, е, че Тереза Мей ще продължава да е премиер възможно най-дълго, мотивирана от това дълбоко нейно чувство за дълг както към страната, така и към партията й. ... Тя ще продължава това изключително трудно и деликатно балансиране за запазване на правителството и партията цели, настоявайки за този Брекзит, в който вярва, който е в манифеста на партията и е изпълнение на желанието на гласувалите в референдума".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени