Eмисия новини
от 16.00 часа

Румънският режисьор грабна голямата награда на „София филм фест“, Драгомир Шолев си тръгна с три статуетки

5
Румънският филм "Чудовища" на Мариус Олтеану си тръгна с Голямата награда "София - град на киното".
Снимка: БТА

Румънският режисьор Мариус Олтеану получи голямата награда на международното жури на София филм фест за филма си „Чудовища“. Отличията на 23-ото издание на фестивала бяха раздадени тази вечер в зала 1 на НДК.

Българският режисьор Драгомир Шолев си тръгна с три статуетки - специална награда на журито, награда за най-добър български игрален филм и отличие на ФИПРЕСИ - Асоциацията на националните организации на професионалните филмови критици и филмовите журналисти по света. Филмът на Драгомир Шолев се нарича „Прасето“.

Нора Фингшайд спечели наградата за режисура за лентата „Извън системата“, а българския филм „Снимка с Юки“ получи наградата на публиката. В него участва Димитър Маринов, който бе част от холивудската продукция „Зелената книга“, спечелил „Оскар“ за най-добър филм.

Наградата на София за принос в киноизкуството получи Кирил Маричков. Поводът – неговата 75-та годишнина.

„София филм фест“ беше закрит с закрит с най-новия филм на полската режисьорка Агнешка Холанд „Мистър Джоунс“, който тя лично представи  в зала 1 на НДК. Тя е третият известен полски режисьор, който идва у нас в рамките на фестивала след Кшищов Зануси и Павел Павликовски.

Прожекциите на филми като част от фестивала обаче ще продължат до 28 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.


Галерия

Още от

„…from a window“

публикувано на 19.07.19 в 16:01