Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Не виждам сред по-малките партии в ЕНП желание за съвместно явяване с ГЕРБ за евроизборите

Депутатът от ГЕРБ се съгласи, че ако „Воля“ напусне НС, осигуряването на кворум ще зависи изцяло от ДПС

Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

Всяка партия, и ГЕРБ, и „Воля“, и ДПС - всички се опитваме да изпълним програмите, които сме обещавали прибирате си. Вероятно от „Воля“ имат нещо, като ги притеснява като неизпълнено в тяхната програма и се опитват сега чрез политически натиск, което е правилно и се извършва в парламента, да си постигнат целите.

Това каза в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев по повод намеренията на „Воля“ да поиска в замяна на присъствието си спиране на преговорите за покупка на военни самолети и активна работа в сферите на образованието, здравеопазването и вътрешната сигурност.

От ГЕРБ обаче не са склонни да спрат преговорите за модернизация на въоръжените сили, категоричен е той.

„Няма как да се откажем. Тези три проекта, те са минали през парламента и са гласувани. Със или без г-н Марешки, не са гласувани, но негово право е да издига такъв глас. Това е демокрация и така е правилно“, каза Радев в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Има хора в държавата, които не са съгласни такива огромни разходи да бъдат давани за военна техника, но да не забравяме, че България е член на НАТО и сме казали, че ще отделим в определен период от време, още две-три години, до 2% от брутния вътрешен продукт. Дали ще ги дадем за самолети или за нещо друго, тези средства трябва да бъдат дадени. Така са решили – че им трябва самолет. Не можем да решаваме вместо тях каква техника им трябва, но можем и трябва да застанем зад този разход, защото, като член на НАТО, ние се надяваме, ако се случи нещо лошо на нашата държава, да дойдат тук и да ни защитят нашите партньори от НАТО по член пети“.

Радев изтъкна, че всяка партия е подкрепяла определени предложения на управляващите в онези аспекти, които съвпадат с програмата ѝ. И в този смисъл от ДПС винаги са оказвали подкрепа за евроатлантизма и връзката с НАТО.

Радев се съгласи, че ако „Воля“ напусне НС, осигуряването на кворум ще зависи изцяло от ДПС. Той обаче изрази надежда, че „здравият разум ще надделее“.

Ако „Воля“ излезе от пленарната зала, управляващите ще търсят кворум. Ако такъв няма, ще има парламентарна криза. Това може да доведе до правителствена криза и нови избори, допълни той.

„Аз се надявам, че дотам няма да се стигне, включително и със заявленията на г-н Марешки“, заяви Радев, но припомни, че властта не е самоцел и не могат да бъдат правени безкрайни компромиси.

Според него решението за опрощаване на дълговете на Мюфтийството е било провокирано от съображения за възможна заплаха за етническия мир и националната сигурност и поради тази причина темата е била обсъждана на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

„Въпросът е в размера на заплахата и дали си струва жертвата, включително и  политическата, да приемем такова решение. Както виждате, ние решихме, че беше. След това чухме гласа (на обществото - б. р.) и казахме, „не, връщаме се обратно“. Дали някой ще го приеме като натиск от ДПС или от който и да е, е негово право. Аз казвам какви са фактите и какво е говорено на КСНС“.

Бившият министър на вътрешните работи коментира, че службите у нас работят по изясняване на обстоятелствата около престоя в България на атентатора в Нова Зеландия и ги призова да оповестят информацията, до която достигат, когато е възможно.

По повод призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол десните партии у нас да се явят заедно на европейските избори, Радев изтъкна, че не вижда „желание от отсрещната страна - от нашите бивши колеги в парламента“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна