Eмисия новини
от 11.00 часа

Японският премиер обеща да повиши ефикасността на Силите за самоотбрана

Снимка: БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе смята, че е необходимо да се повиши ефикасността на японските Сили за самоотбрана предвид влошаване на ситуацията около регионалната сигурност, предаде ТАСС.

Ситуацията със сигурността около Япония се усложнява и това става "с безпрецедентна скорост", допълва БТА.

"Не можем да защитим страната, ограничавайки се само в традиционните рамки. Ръководейки се от нови отбранителни принципи, ние активно ще продължаваме различните реформи за повишаване на отбранителната мощ и запазване на превъзходството в области като киберпространството и Космоса", каза той, цитиран от телевизия Ен Ейч Кей. Абе говори на тържество по случай завършване на випуск на Националната академия за отбрана.

За разлика от речта си на аналогичната церемония миналата година днес Абе не спомена за заплахата от ракетната и ядрена програма на Северна Корея, отбелязва Киодо. Близки до премиера източници смятат, че той иска да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун с надеждата да постигне напредък в уреждането на въпроса с отвлечените от Пхенян японски граждани през 70-те и 80-те години на миналия век.

Абе заяви, че правителството му "драстично" ще ускори изграждането на способности за противодействие на киберзаплахите и на заплахите от страни, които използват космическото пространство за военни цели.

Съгласно проектобюджета за 2019 г. (1 април 2019 - 31 март 2020) Япония ще увеличи разходите си за отбрана с около 1,3 процента в сравнение с текущата финансова година до рекордните 5,3 трилиона йени (47,5 милиард долара). Предвижда се разполагане в Япония на два американски наземни комплекса за противовъздушна отбрана "Иджис ашор" и преоборудване на хеликоптероносача "Идзумо" в лек самолетоносач.


Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 20.06.19 в 10:05

Най-четени