Eмисия новини
от 00.00 часа

Пет години след анексирането на Крим - Русия празнува, ЕС продължава да осъжда

Завършеният през 2018 година Кримски мост
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия днес официално се отбелязва Денят на присъединяването на Крим. На 18 март преди 5 години руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяването с представители на местната власт на украинския полуостров, два дни след референдум за независимост, който не беше международно признат.

Действията на Москва продължават да се разглеждат като незаконна анексия от страните в Европейския съюз и Западния свят.

За петата годишнина от присъединяването Путин ще пътува до Крим. Там руският президент ще участва в церемонията по въвеждането в експлоатация на две нови топлоелектрически централи на полуострова.

В Севастопол ще посети мемориалния комплекс „Малахов курган“, посветен на отбраната на града през Кримската и Втората световна война.

В Симферопол руският лидер ще се срещне с представители на местната общественост и ще се включи в тържествата, посветени на петата годишнина от подписването на договора за присъединяване на Република Крим и град Севастопол към Руската федерация.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко, който се бори за преизбиране в края на този месец, обеща с пост във Фейсбук Киев да си върне Крим без задкулисни споразумения, възможно най-скоро след вота.

В декларация по повод годишнината първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини обяви, че съюза продължава да е ангажиран с политика на непризнаване, включително посредством санкции.

Могерини допълва, че Брюксел продължава да настоява за освобождаването на украинските моряци, задържани в Азовско море през ноември, както и да алармира за нарушаване на човешките права на кримски татари, украинци и други малцинства на полуострова.

Федерика Могерини адресира и притесненията, че Москва разполага оръжия в Крим.

През миналата година беше завършен 18-километровият Кримски мост над Керченския проток, който свързва полуострова с Русия.

След анексията основните стопански сектори в Крим бяха национализирани. 


Още от