Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кйелд Наус чупи 10-годишен рекорд в кънки бягането

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На най-бързия леден овал за бързо пързаляне с кънки на дълга писта в света в Солт Лейк Сити, САЩ, по време на последния кръг от Световната купа по кънки бягане за сезон 2018/2019, холандецът Кйелд Наус записа цели два световни рекорда на свое име – на 1000 метра той постигна време от 1:06.18 минути, а на 1500 метра 1:40.17 минути.

През този уикенд Кйелд Наус доказа, че и той, както Шани Дейвис, носи в сърцето си кънки бягането. Дейвис, който в продължение на 10 години бе притежател на световния рекорд на 1000-метровата дистанция в бързото пързаляне с кънки на дълга писта и който сега се раздели с него, имаше една любима реплика. Той често казваше нещо, което днес е изписано на ледения овал в Хееренвеен, Холандия. Ето и какво гласи посланието на Шани Дейвис в меката на кънки бягането в света: „Аз съм кънкобегач. Това съм аз и нося кънки бягането в сърцето си.”

От своя страна Кйелд Наус реагира по следния начин на своя невероятен успех: „От малък мечтаех един ден да стана световен и олимпийски шампион, както и да запиша името си като най-бързия кънкобегач в света. Ето, че успях да постигна всичките си мечти. През изминалия уикенд счупих два световни рекорда. Винаги поглеждах към таблото с рекордите в Солт Лейк Сити и сега съм безкрайно щастлив, и много горд, че моето име вече е изписано на него с моите световни рекорди на 1000 и 1500 метра.”

Йорди Бейерсберхен – фрийрънър коментира по следния начин постижението на Кйелд Наус: „Ти си легенда, приятел”. На това Наус отговаря: „Обичам те, приятелю“. Тези два поста в една от социалните мрежи отлично описват еуфорията обзела многобройните почитатели на Наус в Холандия, неговите близки и приятели, както и щастието от това, че радостта на избрания за спортист на Холандия  за 2018 година е споделена. Споделена дори и от холандакото кралско семейство, което публикува на своя уеб сайт поздравителен адрес до Кйелд Наус и до Сузане Шултинг (за световните и титли от София в многобоя, на 1000 и на 3000 метра).

„Един следолимпийски сезон е винаги труден и не толкова атрактивен. Този обаче протече противоположно на всички очаквания и завърши по невероятен начин за Холандия: с два световни рекорда за Кйелд Наус, злато за Патрик Руст на 5000 метра в кънки бягането на дълга писта и с световни титли за Сузанне Шултинг, и Лара ван Раувен в шорттрека. С този поздравителен адрес изразяваме нашата гордост от представянето на всички наши шампиони през изминалия кънки сезон.”

В света на скейтбордистите и ролерблейдърите, Кйелд Наус наистина е легенда. Не толкова голяма, колкото сноубордистта Шон Уайт, но достатъчно голяма, за да разнася името му по света редом с това на „Ред Бул”, който като негов личен спонсор стои зад всяка една негова изява.

Закърменият със „стрийт” културата и израснал в скейт парковете в Холандия, 29-годишен кънкобегач е гордост за всички ролерблейдъри в Холандия, защото той е единственият от тях с олимпийска титла. Не една, а даже две. Сега и с два световни рекорда, и всички това постигнато в един не по-малко екстремен спорт от ролерблейдинга – кънки бягането, както самият Кйелд го описва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени