Eмисия новини
от часа

Почина Кралят на сърф китарата

Дик Дейл
Снимка: БТА

В САЩ на 82-годишна възраст почина китаристът Дик Дейл, определян като родоначалник на стила сърф рок, съобщи The Guardian, цитиран от БГНЕС. През 2015 г. в интервю за Billboard Дейл сподели, че има здравословни проблеми, но е принуден да продължи гастролите си, за да си плаща медицинските разноски.

Той е най-известен с хита си Misirlou, използван от режисьора Куентин Тарантино в култовия филм "Криминале" през 1994 г. Музикалната си кариера започва през 1959 г., а първият му албум излиза през 1962 г. Всичко в кариерата си е записал 11 албума, многократно е участвал в музикални предавания и е изпълнявал ролята на самия себе си в телевизионни сериали и филми. Причината за смъртта му не е известна още, но се знае, че Дейл на два пъти е преборил рака, лекуван е и от диабет.

Неговата музика е вдъхновила множество китаристи, кариерата му обхваща пет десетилетия, а самият той е наричан Крал на сърф китарата.

Влиянието му е голямо върху групата „Бийч бойс“, както и върху легендарния Джими Хендрикс.

Дейл, чието истинско име е Ричард Антъни Монсур, е роден в Бостън през 1937 г. Неговата музика е повлияна от ливанските му корени.

Като момче се опитвал да свири на тромпет и укулеле, но след това си купил от приятел китара за 8 долара. На 17-годишна възраст семейството му се мести в Калифорния, където той става запален сърфист.


Още от
Проф. Саша Попов

Спомен за проф. Саша Попов

публикувано на 18.07.19 в 16:22