Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади лекари се завърнаха от обучение в Швейцария, други заминават за Израел

Снимка: БГНЕС

Първите специализанти, които заминаха да се обучават в чужбина с финансовата помощ на Софийската лекарска колегия, се завърнаха от Швейцария. Това са двамата млади детски лекари, които работят в спешния институт „Пирогов“.

Столичната лекарска колегия създаде фонд от 50 хиляди лева засега, с който да подпомага младите лекари. Същевременно специализанти ще бъдат изпращани и в една от най-модерните болници – тази в Йерусалим.

Д-р Янко Пъхнев, който е детски хирург, смята, че да специализираш не е трудно, трудното е да живееш, специализирайки:

„Ниско заплащане, на места – лоши условия на труд. Това не важи толкова за „Пирогов“, където в последните години се извършиха сериозни промени и ремонти, обновиха се техника и инструменти. В повечето други звена обаче, където има млади специализанти, нещата не са толкова розови“.

Д-р Пъхнев разказа за специализацията си в Швейцария: „Разликата с нашата клиника тук е, че техните специалисти са мултипрофилни. Един детски хирург в Швейцария оперира и травма, и детска урология, детски хирург е. Обемът им работа е организиран по друг начин“.

Д-р Надежда Толекова работи в кърмаческото отделение на „Пирогов“ и заедно с д-р Пъхнев посещава клиниката в Берн.

„Видяхме, че нивото на нашата болница е доста добро и можем да се сравняваме с тях. Възприехме някои техни въведения, начин на поведение. Винаги това е добре, за да може да почерпиш опит в област, в която се занимаваш. За всяко заболяване и за всеки случай си имат изработен съответен протокол, който следват и който съответно ги защитава, ако нещо се случи с пациента. В България за момента не е факт“, разказа д-р Толекова.

Младите специалисти оценяват като особено полезен опита, който виждат при хирургия на новороденото в Берн. Те съобщиха, че специализант от Берн също е проявил интерес да дойде в клиниката в „Пирогов“.

Директорите на лечебни заведения решават кой специализант да замине в зависимост от нуждите от обучение в болницата, каза инициаторът на идеята и председател на Софийската лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Предстои нови специализанти да заминат за обучение в една от най-модерните болници в Израел, с която лекарската колегия е подписала договор. Един от най-уважаваните професори там е Джошуа Мушон. За „Хоризонт“ той поясни, че младите лекари ще получат два сертификата. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна