Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнеш на някого, да искаш да помогнеш на всички

2
Снимка: 24 часа

За доброто точно време няма. То винаги идва в най-правилния момент, когато необходимостта от него е най-голяма. Че доброто у нас съществува го доказват десетките българи, които ежедневно правят нещо полезно за някой друг. Днес ще ви срещнем с много от добротворците, чиито истории сме ви разказвали по време на обзора от седмицата. Тези дни те получиха грамоти и медали по време на церемонията „Достойните българи“. През изминалата година една детска мечта трогна цяла България и десетки доброжелатели помогнаха за сбъдването й.

10-годишната Сара Илиева трогна хиляди българи с желанието си да спечели нов медал за България на голямата олимпиада по математика в Тайланд. За отрицателно време нужните 2000 евро бяха събрани и детето замина на състезание.

Българските деца са способни и умеят да вършат значими дела. Поредното доказателство идва от единайсетокласниците от 32-о училище в София, които събраха пари за трансплантация на бъбрек на своя съученичка. Достойно дело, повод за гордост и за тяхната директорка.

Човещината е начин на живот. Живота си, извършвайки добро, губи 54-годишният Румен Архипов. Шофьорът на училищен бус получи инфаркт зад волана, но спаси 10 деца като овладя колата да не се преобърне.

„Тате на 11 март щеше да навърши 55 години, а остана завинаги на 54. Твърдеше, че се чувства като тийнейджър, радваше се на света като непораснало дете. Той беше необикновен, намираше как да ни насърчи и подкрепи. Треперя от вълнение. Колкото и да го описвам няма да добиете и бегла представа колко стойностен човек беше той. Ако имаше как щеше да направи света едно по-добро място за всички. Тате винаги настояваше да търсим прошка, да искаме извинение и да благодарим. В тези месеци нашето семейство не събра сили да благодари на полицай Румен Костадинов, човекът, който опита да върне тате към живота. Безкрайно благодарим и молим за прошка“, каза дъщерята на Румен Архипов - Оля.

Да помогне на всички мечтае младият лекар Шеип Панев, който работи в болница "Пирогов" и лекува безплатно възрасни хора от северозападна България.Във времето, когато немалко български лекари заминават за чужбина, младият медик Шеип Панев e избрал да остане и да бъде полезен у нас. Българите, които избират да останат и да помагат като него, не са малко. Просто рядко чуваме за тях. Но веднъж разказано, доброто е способно да привлече още добро след себе си и като лавина да завладее още добри сърца и да промени повече човешки животи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени