Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С филм за живота на Джеймс Ранди започва разговор за скептицизма и критичното мислене

Световноизвестният илюзионист Джеймс Ранди публично изобличава хора, които демонстрират паранормални или свръхестествени сили.

Утре е прожекцията на документалната лента „Честният лъжец“. С нея от екипа на Ratio, които гостуваха на предаването "Хоризонт до обед", искат да повдигнат дискусия за скептицизма, критичното мислене и фалшивите новини.

Биографичният филм документира разследванията, чрез които световноизвестният илюзионист и противник на паранормалните твърдения Джеймс Ранди публично изобличава хора, които демонстрират паранормални или свръхестествени сили. Филмът е прожектиран на редица фестивали.

„Прожекцията на този толкова важен и значим биографичен филм е по-актуална от всякога в епохата на кампанията срещу ваксините, в епохата на лечението с урина и кристали. Подобна прожекция и дебат са само част от по-големия разговор срещу това доста често опасно контра- и псевдопознание“, каза журналистът Владислав Апостолов от Ratio – организацията, която говори за наука на разбираем език и показва вдъхновението, което науката създава в света около нас.

За Ранди той разказа:

„Историята му е изумителна. Той е оставил своя отпечатък в много сфери. Той се вдъхновява от най-легендарния фокусник Хари Худини. Още от ранна детска възраст Ранди е обсебен от света на професионалната магия, на илюзията, на фокусите. Успява да научи, да имитира повечето от триковете на Худини. След това ги доразработва и обогатява. Самият той става иноватор в тази област. Той винаги е държал да каже пред публиката, че ги лъже. Неговите умения не са плод на някаква свръхестествена сила или енергия, а той е научил сложни трикове, представя ги и те не разбират как се случват тези трикове, но трябва да знаят, че са трикове. Когато той вижда, че хора, които също като него имат тези умения на илюзиониста, на фокусника, а казват, че са екстрасенси, истински магьосници или продукти на паранормалното, Ранди усеща каква огромна опасност за света и цивилизацията, за хората, които могат да се подведат, е вълната от подобни хора“.

Апостолов подчерта, че медиите засилват тази потенциална опасност. Точно заради това Ранди решава да посвети огромна част от времето и усилията си в това да разобличава шарлатани.

Мурат Реджеп добави: „Това е един позитивен скептицизъм, който Ранди показва. Това е модел за подражание за всеки скептик и за всеки човек“.

Според него в образованието не се набляга достатъчно на инструментите за мислене: „Училището набляга на факти, информира за света. Инструментите за мислене обаче също са изключително важни“.

Корелацията между IQ и критично мислене е много слаба, каза още Реджеп.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени