Eмисия новини
от 04.00 часа

Броиха рекордните 1,25 млн. евро за пощенски гълъб

Постиженията на пощенския гълъб Армандо, за който бяха броени 1,25 млн. евро, изброени в аукционния сайт Pigeon Paradise.

Отгледан в Белгия пощенски гълъб бе продаден за над 1,25 милиона евро на търг в интернет, като по този начин се превърна в най-скъпата в света птица от вида, предаде БТА, цитирайки АФП.

Специализираният сайт Pigeon Paradise оповести, че рекордната сума е платена за мъжкия фламандски гълъб Армандо, отгледан в гълъбарника на Жоел Вершот.

„Никой не очакваше, че ще бъде платена сума, надхвърляща 1 милион евро“, се казва в информация на сайта. „За Армандо бяха платени 1 252 000 евро“.

Не се съобщава самоличността на купувача. Според агенция Белга той е китаец, който очевидно „ще използва птицата за репродуктивни цели, за да се появят на бял свят нови шампиони“. 

Интересът на китайски колекционери към пощенските гълъби датира от няколко години и стана причина рязко да нараснат сумите, платени за тези „шампиони“, чиито постижения се състоят в това да се върнат първи в гълъбарника, след като в някои случаи са изминали стотици километри.

Според  Pigeon Paradise най-скъпият досега пощенски гълъб в историята на онлайн продажбите бе Ню Бликсем, който през ноември м.г. бе продаден за 376 000 евро от белгийския си собственик Габи Ванденабел.


Още от