Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм разказва за учителя по физика Теодосий Теодосиев

Николай Василев, Теодосий Теодосиев
Снимка: Ани Петрова

Довечера в Дома на киното ще бъде премиерата на новия филм "Формулата на Тео" на режисьора и сценарист Николай Василев. Документалната лента разказва за учителя по физика Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да развива таланти в областта на физиката.

„Човек се учи, докато е жив. Формулата се извежда цял живот – от рождението до гроба. Всеки човек трябва да си търси тази формула. Философията на пълноценния живот е цял живот да търси формулата на живота“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Теодосиев. Когато срещне учениците си за първи път, той им обяснява, че хората се раждат различни, но всеки човек е полезен с нещо.

„Опитвам се да науча децата да правят добро според природните им дадености, да развият максимално това, което имат в душичката. За да съществува цивилизация, хората не трябва да си вредят един на друг, а да си правят добро взаимно, защото това е добре за всички“, каза учителят.

Той отбеляза, че по рождение всяко дете има огромни възможности за развитие. Повечето от хората обаче не използват повече от 1% от мозъка си, добави Теодосиев.

Режисьорът Николай Василев посочи, че в лицето на Теодосий Теодосиев е видял вдъхновител:

„Исках повече хора да разберат за него и да оставим нещо по-сериозно от него като визуален образ. Събрахме една „китка“ от неговия живот в продължение на 1 година. Искахме да покажем по визуален начин това, което той прави. Повечето хора мислят физиката за нещо сложно и скучно. Искахме да покажем, че тя също може да вдъхновява и е нещо много важно, което е идея за бъдеще. Тя развива. Той се опитва не само един конец да издърпа от кълбото, а да развие цялата същност на учениците си и по този начин да ги направи многовалентна структура“.

„Живее се не само с храна, пари и материални неща, има и духовни неща. Има материални неща, които са необходими, но не достатъчно условие, за да бъде човек щастлив. Смисълът на живота на човека е в споделянето, не в печеленето на блага. На това се опитвам да науча децата“, каза в заключение Теодосий Теодосиев. Той е категоричен, че не трябва да се поддаваме на отчаянието.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна