Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Разделението в БСП се задълбочава – на личностна, групова и ценностна основа

Партията няма да се разцепи, а ще живее във вътрешен раздор със себе си още доста време, смята анализаторът

Иво Инджов
Снимка: Таня Величкова

След вчерашното гласуване на Националния съвет на БСП червените излязоха разделени от ситуацията. Разделението в БСП се задълбочава и то е не само на личностна и на групова основа, а и на ценностна основа. Това каза за БНР анализаторът Иво Инджов, според когото партията няма да се разцепи, а „ще живее във вътрешен раздор със себе си още доста време“.

„Нинова и обкръжението ѝ поставят като изискване за принадлежност към листата за евроизборите да бъде декларирано противопоставяне на Истанбулската конвенция и на Пакта за миграцията на ООН. В това искане се оглеждат консервативни и националпопулистки ценности. От друга страна, имаме един политик като Станишев, който въпреки всичките си слабости олицетворява европейското лице на БСП. На трето място, имаме почтен и уважаван журналист като Елена Йончева, която ще дърпа и така, и може би това е по-добрият избор за БСП, но същевременно тя се поставя някак си в услуга на линията на Нинова“.

„Модата на гражданските кандидатури“, която е тръгнала още с номинирането на Румен Радев за президент, показва, че стара партия като БСП не може да заложи на собствената си програма и на собствените си лица, а търси спасение в един по-широк спектър, коментира Инджов в предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

„От една страна, може би Елена Йончева ще привлече повече гласове, отколкото би взел Сергей Станишев като водач на тази листа, но това поставя въпроса действително защо БСП не може да излъчи политици, които да убедят хората да гласуват за нея, какво се случва с програмата и с ценностите на БСП?

Дадохме сигнал, че БСП продължава да се дистанцира от политиката на ПЕС в момента, която не е вързана само с толериране на различното в общото, на различията в обществото, но тя е и политика на преосмисляне на досегашния икономически модел, на връщане към социалните корени на социалдемократическите партии. Нинова и нейното обкръжение говорят някак си доста срамежливо за солидарността, за справедливостта, за равенството. На първо място, извеждат проблема за борба с корупцията, който не е маловажен, но надали само борбата с корупцията ще придвижи напред и останалите проблеми“.

Инджов е категоричен, че и Станишев „носи своята отговорност за сегашното състояние на БСП с две ключови грешки в неговата политическа кариера“ – плоския данък и ролята му при номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 година.

„Надявам се лицето на ГЕРБ да не е Делян Добрев и да не се стигне до пренасяне на чисто вътрешнопартийните, вътрешнобългарските противоречия в сблъсъка на тази листа“, каза той. 

Интервюто на Снежана Иванова с Иво Инджов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени