Eмисия новини
от 04.00 часа

Сръбската полиция е арестувала 18 участници в антиправителствените демонстрации

Протестиращи блокираха в неделя входа на президентството в Белград.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската полиция е арестувала 18 души, участвали в антиправителствените демонстрации този уикенд. Повечето от тях са от групата, проникнала в сградата на сръбската телевизия РТС, съобщи Владимир Ребич, началник на полицията, цитиран от БТА.

Осем от арестуваните са обвинени за криминални деяния, а останалите - за нарушаване на обществения ред, предава ДПА. Шестима от задържаните вече са осъдени на 30 дни затвор по бърза процедура, каза Ребич пред РТС.

Десетки демонстранти нахлуха в събота вечерта в сградата на телевизията, след като протестираха мирно срещу президента Александър Вучич всеки уикенд още от 8 декември. Групата поиска достъп до студиото, за да направи обръщение към народа.

Протестите, подбудени от нападение над опозиционен политик през ноември, са съсредоточени върху здравата хватка на Вучич над медиите и настояването на протестиращите за честни избори.

В неделя протестиращи обкръжиха президентството и направиха жива верига около сградата, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея.

На пресконференция президентът на Сърбия предупреди, че "никой акт на насилие няма да остане ненаказан" и окачестви опозиционните лидери като "фашисти".

Друга група демонстрира пред главното полицейско управление на Белград, настоявайки за освобождаване на арестуваните протестиращи. Няколко души бяха задържани за това, че хвърляли бутилки вода по сградата.

Протестите се провеждат под наслов "1 от 5 милиона" - алюзия с думи на президента Вучич, който през декември се зарече, че няма да се поддаде на исканията, "ако ще и да сте 5 милиона".


Още от