Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински сестри за втори път на протест с искане за увеличаване на заплатите

Снимка: БГНЕС

Протестите на специалистите по здравни грижи ще продължат. За това предупредиха в писмо от тяхната асоциация.

Очаква се в четвъртък медицински сестри да се съберат за втори път пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за увеличаване на заплатите. От ресорната асоциация не излязоха на първия протест, но в писмото си сега посочват, че изцяло подкрепят справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени.

От асоциацията заявяват, че лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи, а поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници. В писмото се припомня, че много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс, а прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа, също и че в лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти.

Необходими са спешни мерки и политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване, както и задължително спазване на заложените в КТД договорености, пише още в писмото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени