Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Опозиция, която оглави протестите в Сърбия, е „орел, рак и щука“

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

Протестите в Сърбия се случват на фона на все по-нарастващо политическо напрежение в целия регион. Пикът на айсберга са протестите в Сърбия, особено в последните дни, протестите в Албания и в Черна гора, но по-нататък можем да видим една доста изострена обстановка в Северна Македония. Това каза за БНР докторът по история Боби Бобев – бивш посланик в Албания и в Косово. Навсякъде на Балканите напрежението е в момента сериозно, категоричен е той. В Сърбия обаче политическата лексика вече е отишла до крайност:

"От опозицията обвиняват Александър Вучич в диктаторски методи на управление. В същото време държавният глава нарича политическите лидери на протестите: единия – „фашист“, другия – „олигарх“, а тримата – "сътрудници на косовския убиец Рамуш Харадинай". Въобще обвиненията са в крайни мерки и това допълнително нагнетява политическо напрежение“.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Бобев открои „две нива“ на протестите в Сърбия – през декември са започнали типични граждански протести и поява на политически фигури, които в последствие са искали „да яхнат протеста“.

„Получи се т. нар. „Съюз за Сърбия“ с лидерите Божко Обрадович, Драган Джилас, Вук Йеремич. Това е много интересно съчетание, защото това са политици с много различни характеристики, много различен профил, с различни политически цели. Същото се отнася и за техните партии. Малко „орел, рак и щука“ имаме в тази опозиция, която оглави протестите в Сърбия“. Не се знае докъде ще бъдат те заедно – дали при хипотетичната представа, че може да се стигне до предсрочни избори, те ще успеят да действат заедно, или ще бъдат разделени от своите естествени различия“.

И президентът Вучич е дал да се разбере, че би отишъл на предсрочни избори:

„В последните месеци няколко социологически изследвания показаха доста сериозно превъзходство на Вучич над неговите политически опоненти“. 

Интервюто на Снежана Иванова с Боби Бобев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна