Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на европейския вонс и износ в началото на годината

Снимка: Ройтерс

Търговският излишък на еврозоната се разшири изненадващо през януари благодарение на повишаване на износа за втори пореден месец, което е сякаш сигнал за известна стабилизация на икономиката в региона на единната валута след рязкото забавяне на растежа през втората половина на 2018-а година, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през декември до 15,6 млрд. евро от 15,8 млрд. евро през ноември и очаквания за излишък в размер на 15,7 млрд. евро, като влошаването се дължи на намаляване на експорта на месечна база с 0,1% до при запазване на вноса на нивото от предходния месец.

Спрямо последния месец на миналата година износът от еврозоната на сезонно-коригирана база се повиши през януари за 0,8%, докато вносът нарасна по-скромно с 0,3% в резултат на което търговският излишък се увеличи до 17,0 млрд. евро от 16,0 млрд. евро през декември.

Експортът на стоки за останалия свят спрямо януари 2018-а година пък нарасна с 2,5% до 183,4 млрд. евро, докато вносът се увеличи с 3,4%, но търговски излишък на сезонно-некоригирана база се сви до 1,5 млрд. евро от излишък за 17,0 млрд. евро през миналия декември, след като през цялата отминала година търговския излишък се понижи до 193,4 млрд. евро от 240,8 млрд. евро през 2017-а, тъй като вносът нарасна с 6,6%, докато експортът се повиши с 3,7 на сто.

Известното подобряване на износа изглежда в подкрепа на други индикатори, сигнализиращи, че икономическият растеж в региона може би опитва да постигне равновесия след рязкото му забавяне през последните тримесечие на 2018-а година. Според Евростат индустриалното производство в еврозоната отбеляза добър отскок през януари, докато друга поредица от проучвания отчетоха слабо ускоряване на бизнес активността през февруари при подобрение на потребителското доверие.

Търговският излишък спрямо САЩ обаче се разшири през януари до 11,5 млрд. евро от 10,1 млрд. евро година по-рано, докато дефицитът с Китай се увеличи до 21,4 млрд. евро от 20,8 млрд. евро, показват данните на Евростат. От една страна това е поредно доказателство за отражението на търговския конфликти между двете най-големи икономики в света върху международната търговия на еврозоната. От друга страна разширяването на излишъка на еврозоната спрямо САЩ представлява потенциална заплаха за засилване на търговското напрежение от двете страни на Атлантическия океан с оглед на факта, че американският президент Доналд Тръмп се оплаква постоянно от негативния търговски баланс с региона на единната европейска валута. Това може да засили опасенията, че ако в скоро време не стартират реалните търговски преговори между САЩ и ЕС, Тръмп може да се откаже от временната отмяна на наложените тарифи върху вноса на европейска стомана и алуминий и отново да заплаши с въвеждането на високи мита върху вноса на европейските автомобили и на части за тях.

В рамките на целия Европейския съюз търговският излишък спрямо останалия свят се повиши през януари до 24,9 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 21,4 млрд. евро през януари 2018-а година като износът нарасна на годишна база с 2,1%, докато вносът в Европейския съюз се повиши с 3,9%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени