Eмисия новини
от 05.00 часа

Бивш зам.-министър и двама директори на болница на съд за безстопанственост

| обновено на 18.03.19 в 15:07
Снимка: pixabay.com

Бившият заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев и двама изпълнителни директори на Многопрофилна болница „Христо Ботев“ във Враца - Владислав Иванов и Светлозар Луканов, отиват на съд за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, довели болницата до фалит. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

Разследването срещу тримата приключва година след като медици излязоха на протест заради тежкото финансово състояние на лечебното заведение.

Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд и е свързан с разследване на т.нар. „модел „болница в болницата“, при който е било допускано на територията на държавни или на общински лечебни заведения да се развива дублираща дейността им частна дейност.

В акта за Михаил Зортев пише, че през 2010 година е дал разрешение на частно здравно заведение - „Вива медика", да осъществява лечебни дейности на територията на Врачанската болница в нарушение на Закона за лечебната дейност. Според закона това може да става само ако клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения извършват различни медицински дейности. Според прокуратурата това закононарушение е ощетило Врачанската болница с близо 13 милиона лева. Михаил Зортев беше заместник на един от здравните министри в първото правителство на Бойко Борисов - Стефан Константинов.

Владислав Иванов отива на съд, защото през 2009 година отдал под наем недвижими имоти на болницата - на частно лечебно заведение и на занижени цени. Щетата при него е малко под 140 000 лева. Почти три пъти голяма е при колегата му Светозар Луканов - 400 000 лева, и е във връзка с обществена поръчка за закупуване на нов компютърен томограф.

Тримати ги грози съд от 3 до 10 години затвор.

Разследването е едно от десетките, анонсирани преди година от прокуратурата, срещу т.нар. схема „болница в болницата“.

Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43