Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчата природа помага на кучетата да си сътрудничат с хората

Авторите на изследването са стигнали до извода, че вълците по природа са склонни да работят "в екип", а не са развили въпросното качество в процеса на опитомяване.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отдавна е доказано, че съвременните домашни кучета произлизат от вълци. Смята се, че в процеса на опитомяването животните са изгубили качествата, присъщи на дивите им предци, и са развили напълно нови черти. Според скорошно проучване обаче това схващане не е съвсем правилно. Австрийски учени са установили, че кучетата са се научили да си сътрудничат успешно с хората благодарение на поведенческите модели, наследени от вълците, пише сп. "Сайънтифик рипортс", цитирано от БТА.

Авторите на изследването от института "Конрад Лоренц" са изучавали поведението на 15 сиви вълка и 12 кучета от смесени породи. Животните от самото си раждане са живели с хора и са били държани в еднакви условия.

В хода на експеримент вълците и кучетата е трябвало да изпълнят определена задача в сътрудничество с хора.

Всички животни успешно са се поддали на дресировката, изпълнявали са поръчките на треньорите и са си сътрудничили с хората за изпълнението на конкретни задачи.

Въз основа на експеримента авторите на изследването са стигнали до извода, че вълците по природа са склонни да работят "в екип", а не са развили въпросното качество в процеса на опитомяване.

В поведението на животните все пак са наблюдавани различия. Кучетата са се подчинявали на инструкциите на човека, докато вълците са проявявали инициатива и са прилагали собствени тактики, за да постигнат резултат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна