Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Драгошинов, БЧК: Посещението в планината е свързано с риск

Ветеранът от Планинската спасителна служба дава съвети за безопасен престой в планината

Автомобил на Планинска спасителна служба в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Всеки трябва да подбира правилно маршрута в планината според способностите си. Отправилият се към планината трябва да се наслади на природата и да се върне жив и здрав при близките си. Това каза в предаването "Нощен хоризонт" Иван Драгошинов, който има 40- годишен опит като служител в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Времето през март е опасно за туристите в планината, предупреди той.

Планинската спасителна служба към БЧК се състои от 32 отряда, разположени в цялата страна. "Отрядите са обикновено в градовете, които са около планините, постъпите към планината. Около 680 души са доброволните спасители и около 32-33 души са щатните планински спасители."

"Сигнали идват сега зимата най-често за произшествия, по-точно травми по пистите обикновено. Също така идват сигнали за загубени хора", разказа Иван Драгошинов.

Друг тип сигнали са тези за деца и възрастни, които не са се прибрали у дома. "Оказа се, че или телефон е паднал или в тази част на планината няма връзка, няма покритие."

Според Иван Драгошинов хората подценяват факта, че при движение в планината в студено време, батерията на мобилния телефон се изтощава много бързо. Има безплатно приложение за мобилните телефони на Планинската спасителна служба, което осигурява възможност във всеки един момент туристът да изпрати сигнал за своето местоположение в планината, напомни той.

Два пъти в годината се провежда обучителен курс по спасяване на бедстващи хора с помощта на кучета, уточни Иван Драгошинов. "Кучетата са обучени да намират хора в лавини, в сгради, разрушени от земетресение."

В планината трябва да се качват хора, които са добре физически и психически подготвени, категоричен е Драгошинов. "Имаме по-тежки случаи - психично болни хора, за които първоначално техните близки по една или друга причина не искат да кажат, не съобщават, че има такъв проблем. Тези хора са много неориентирани. От тях може да се очаква всичко, всякакви изненади."

Не липсват нелепи инциденти. "Ядосваме се, защото наистина човек, трезво и нормално мислещ, не може да направи такива неща и на въпроса - защо, не получаваш и адекватния отговор или получаваш някакъв отговор, който въобще не може да се свърже с действията, които е извършил този човек."

Наградата за добре изпълнените задължения е благодарността на хората, на които е дадена помощ, смята Иван Драгошинов, който отправя препоръки за безопасно пребиваване в планината. 

"Нека да има зареден винаги телефон в него. Нека да носи също, достатъчно вече излязоха устройства, които могат да зареждат един паднал телефон като допълнително зарядно устройство. Нека да се обажда където отива. Нека да се запознае с метеорологичните условия в района, който иска да посети и да се наслади. Нека да не отива неекипиран. Нека да сведе минимално риска в планината с това, че той е подготвен и естествено да се наслади на природата, а тя е прекрасна."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!