Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" ще продължава да надвишава договорените съкращения на добивите

Петролът поскъпва към нови върхове за 2019 година

След приключването на двудневната среща в Баку, Азербайджан, т.нар. "Съвместен комитет за наблюдение на министрите" (JMMC) на 24-те страни-членки на ОПЕК и на техните съюзници, включително Русия, заявиха в понеделник, че всички участници са поели ангажимент да продължават да надвишават размера на договореното ограничаване на добивите на петрол през следващите месеци.

Съветът JMMC потвърди, че "настоящата критична несигурност, витаеща на световния петролен пазар" гарантира, че всички участващи страни споделят отговорността за възстановяване на стабилността на пазара на черното злато, се посочва в официално изявление на ОПЕК. Освен това JMMC се съгласи да отмени планираната си среща през април и вместо нея ще проведе заседание през месец май в Саудитска Арабия преди официалната среща на 25-и и 26-и юни.

На приключилата днес двудневна среща Ирак, Казахстан, Нигерия и Обединените арабски емирства бяха приветствани като нови членове на "Съвместния комитет за наблюдение на министрите".

Задачата на съвместната комисия JMMC е да "осигури целите" на споразумението между ОПЕК и на други водещи производители като Русия за намаляване на съвместното им производство на петрол с около 1,8 млн. барела на ден, което е в сила от началото на 2017-а година и на този етап е валидно за първите шест месеца на настоящата година.

"Стигнахме до консенсус, че нова среща през април би била преждевременна, за да вземем решение за производствените нива през втората половина на годината", заяви саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих, цитиран от Ройтерс.

"Докато нивата на петролните складовите запаси продължават да се увеличават и все още сме далеч от нормалните нива, ние ще останем на курса, целящ постигане на пазарен баланс между търсене и предлагане", допълни той.

През последните месеци Съединените щати увеличиха собствения си износ на петрол, като в същото време наложиха санкции на важни членове на ОПЕК като Венецуела и Иран в опит да ограничат техния петролен експорт за световните пазари.

Политиките на Вашингтон доведоха до допълнително ниво на усложнение за Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), когато тя се опитва опитва да прогнозира глобалното търсене и предлагане.

"Ние не сме подложени на друг натиск, освен този на пазара", посочи Хадли ал-Фалих пред репортери, отричайки информацията, че Саудитска Арабия е подложена на натиск от Съединените щати да се въздържа от по-нататъшно намаляване на производството.

Междувременно петролните цени подновиха своето възходящо движение по време на търговията в понеделник с оглед на все по-засилващите се очаквания, че "ОПЕК +" ще удължи договорено споразумение за ограничаване на добивите до края на годината.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април нарастват с 0,77% към нов 4-месечен връх от 59,10 долара за барел (най-високо ниво от 13-ти ноември 2018-а година). Фючърсите на петрола Брент пък поскъпват с 0,46% към 67,55 долара за барел, отправяйки отново поглед към върха за настоящата година около 68,00 долара за барел, достигнат през миналата седмица (най-високо ниво от 20-ти ноември 2018-а година).

Продължаващото възходящо движение е факт, след като през миналата седмица петрола Брент поскъпна с 2,2%, а американският лек суров петрол с цели 4,4% (най-солиден седмичен ръст от седмицата до 15-и февруари тази година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени