Eмисия новини
от 18.00 часа

Известният икономист от ерата на президента Обама - Алън Крюгер почина внезапно на 58-годишна възраст

Икономическия съветник на Белия дом Алън Крюгер и президента Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алън Б. Крюгер, икономист от Принстънския университет, който заемаше висши постове в администрациите на президентите Бил Клинтън и Барак Обама, почина внезапно през изминалия уикенд на 58-годишна възраст, съобщават световните медии.

Университетът в "Принстън" обяви в понеделник трагичната новина, без да посочи конкретна причина за неговата кончина.

Г-н Крюгер беше помощник-секретар на Министерството на финансите от 2009-а до 2010-а година, когато администрацията на президента Барак Обама се опитваше да изведе Съединените щати от най-тежката икономическа рецесия след Голямата депресия. През 2011-а година той пое поста на председател на Съвета на икономическите консултанти към Белия дом в първите дни на икономическото възстановяване на САЩ и остана на този пост до 2013-а година.

През миналия век (от 1994-а до 1995-а година) Алън Крюгер беше главен икономист на отдела по труда при президента Бил Клинтън.

Г-н Крюгер беше икономически специалист по пазара на труда и беше известен с ранните си емпирични разработки, които установиха, че увеличаването на минимална работна заплата не води до очакваното от мнозина рязко намалява заетостта сред нископлатените работници. Напоследък той изучаваше ролята на опиатната епидемия за намаляване на заетостта сред мъжете. Според него около половината от спада на участващите в работната сила мъже се дължи на пристрастеността им към опиати. Той изучаваше и по-малко значими теми, включително повишаването на цените на концертните билети.


Още от

Най-четени